Coś na osłodę ..

by - wtorek, marca 03, 2015



W piątek skończył nam się antybiotyk,
a w sobotę rozłożyło cały dom od nowa.
Za oknem szaro, ponuro...pada deszcz. 
Wirusy panują wszędzie!!!
 Ile w głowie trzeba mieć pomysłów, aby urozmaicić dzieciom dzień?! 
Puzzle,kredki,klocki,bajki,obiadek,drzemka..
Aaaaaaaaaa!!!!! 
Już mi się nic nie chcę,oczy same się zamykają.
Zmęczenie i choroba dają się we znaki!
Tak bardzo chcę mi się wiosny!
Uwielbiam kiedy zielenią się łąki,wszystkie organizmy zwiększają aktywność po zimowym uśpieniu.
 Dni stają się coraz dłuższe, a odczuwalna temperatura powietrza wzrasta, rośliny budzą się, wypuszczają liście bądź zakwitają.
To moja ulubiona pora roku,lubię jeździć na rowerze,zabierać dzieci na pikniki,spacery ...długie zabawy!
Rozmarzyłam się :)
Jeszcze trochę musimy poczekać,a co najgorsze zapowiadają śnieg :/ więc,hallo!?!
Magda!!!
Budź się i przestań śnić!!!!
Do roboty! :)
Pomyślałam ,że osłodzę te ponure chwilę 
i wezmę się za robienie gofrów. 

Taaadaaamm!



 



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami,my polaliśmy gofry syropem klonowym.

Bon Appetit!





Podobne wpisy

9 komentarze

  1. O prosze! Bede robic goferki ! Dziekuje..i gratuluje zwyciezczyni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotki :) Zdrówka życzę ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. gofry często robimy oj lubimy lubimy :) gratulacje dla zwyciężczyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję i zazdraszczam okrutnie nagrody ;)
    Pozdrawiam :)

    Ps.
    A ja pare dni temu szukałam takiego fajnego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń