Naszło mnie na pierogi!

by - poniedziałek, stycznia 18, 2016



Na zdjęciu cudowna TACA oraz ozdobny klosik na moje dodatki pochodzą ze sklepu :
Bardzo lubię ten sklep,znajduję tam mnóstwo pięknych dodatków w świetnych cenach. 
Polecam zajrzeć.

 Moje ulubione pierogi - z mięsem!








To rzadkość kiedy robię pierogi oraz coś tak pracochłonnego..
U nas w domu jest na odwrót..to mój Mąż bardzo lubi grzebać się w kuchni,uczyć się nowych przepisów i tworzyć jakieś wynalazki...ja lubię jeść! :P
Pamiętam jak Mama mi powtarzała..farsz musi mieć swój wyrazisty smak,nie może być suchy.
Dodaj bulion do farszu!
  
Składniki:
Według przepisu powinno wyjść ok 50 pierogów. 
Niektórzy dodają i jajko,ja tym razem nie dodałam :)
Ciasto:
  • 300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Farsz:
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1/4 przypalonej cebuli
  • liść kapusty włoskiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1/4 kostki masła
  • 1 bułka
  • 1 cebula 

  • Co dalej?Jak wykonać?
  •  Mięso włożyć do garnka zalać około 1,5 l wody. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez 30 minut.
  • Do gotującego wywaru dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy jeszcze przez kolejne 30 minut.
  • Bułkę namocz w przegotowanej wodzie, możesz dodać trochę wywaru będzie wtedy smaczniejsze
  • Cebulę pokrój w kostkę i smaż na maśle aż nabierze złotego koloru.
  • Mięso mielimy z bułką i dodajemy cebulę. Farsz doprawiamy solą i pieprzem,mieszamyu.
  • Przygotuj ciasto do pierogów. Wsyp mąkę do miski, dodaj olej, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto.
  • Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą z nich na cienki placek, za pomocą szklanki wykrój kółka.
  • Przygotowany mięsny farsz umieść na środku każdego kółka wykrojonego z ciasta. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.Wykończyć możesz widelcem lub palcami.
  • Zagotuj wodę w garnku(dodaj soli)
  • Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj  około 3 minuty kiedy pierogi wypłyną na wierzch.Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
  • Na sam koniec na pierogi polej trochę tłuszczykiem,skwarkami..mmm!
  • Dodałam jeszcze rukolę,pomidorki koktajlowe bo bardzo je lubię.
Smacznego! 

Podobne wpisy

5 komentarze

  1. gratulacje ,dla pan super przepis kradne go bo mi nigdy ciasto na pierogi nie wychodzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam,wyszły na prawdę dobre :)
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo klimatyczne zdjęcia robisz, brawo! :)

    OdpowiedzUsuń