Pasztet z ciecierzycy

by - poniedziałek, stycznia 28, 2019


Pasztet z ciecierzycy

Idealny propozycja na każą okazję.
Z chęcią podam go na spotkanie ze znajomymi oraz na święta.

ZAKAZ KOPIOWANIA ZDJĘĆ!


Co potrzebujemy? 


250 g ugotowanej ciecierzycy
2 jajka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oleju/dodałam oliwię z oliwek 

50 g słonecznika lub dyni

Siemię lniane
Ząbek czosnku
1/2 pora
2 marchewki
Sól i pieprz 
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
Przyprawy curry ,jedną łyżkę. Ja dałam dwie łyżeczki bo lubię










Przygotowanie:

Wsyp ją do dużego garnka i zalej zimną wodą (ok. 7 cm ponad poziom ciecierzycy), 
odstawić na noc do namoczenia. 
Ja odstawiłam rano na 8h.

Nie wylewaj wody z moczenia ciecierzycy.
Następnego dnia całość zagotować z dodatkiem szczypty soli. 
Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości przez ok 2 godzin.

Cebulę i pora obierz, drobno pokrój.
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklij cebulę z porem.


Dodaj marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę 
w proszku i  curry.
Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając.
Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszaj.

Na małej,suchej patelni podprażyłam słonecznik.
Prażymy aż zacznie ładnie pachnieć.

Zmiksuj całość blenderem ,ja użyłam maszynki do mielenia mięsa.
Dodaj dwa jajka.
Popieprz i dosól.
Wysmaruj foremkę olejem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 55 minut.
Wyjmij,odstaw do wystygnięcia a następnie przełóż na talerz.

Smacznego!

Podobne wpisy

0 komentarze