Ziemniaki w mundurkach z warzywami i łososiem

by - piątek, lutego 22, 2019






Mam jedną zasadę,której się trzymam.

Zawsze wykorzystuję to co mam w lodówce bo nie lubię wyrzucać jedzenia do kosza.

Specjalistka od gotowania ze mnie żadna ale lubię eksperymentować.
Mężowi i dzieciom smakuje więc chyba nie jest tak źle :) 


Co znalazłam w lodówce?
Jakie składniki użyłam? 

* wędzony łosoś 
* kartofle
* jajka
* czerwona cebula
* warzywa : papryka,pomidorki koktajlowe,pomidory suszone,kapary,szpinak 
* białe wytrawne wino
* masło
* szpinak
* sos sojowy 
* ząbek czosnku
* sól / pieprz 

Przygotowanie :

Na patelni rozgrzałam trochę masła,pokroiłam czerwoną cebulę 
i podsmażyłam. 
Następnie posiekałam szpinak i dodałam do smażącej się cebuli.

Obok do małego garnka wrzuciłam umyte trzy kartofle 
i gotowałam ok 10min.

Kiedy cebulka się podsmażyła a szpinak zmięk,dorzuciłam pokrojoną 
w kostkę paprykę i pomidory koktajlowe.
Przecisnęłam ząbek czosnku i dodałam do warzyw.

Na koniec dorzuciłam pokrojone suszone pomidory z małą ilością oliwy ze słoika 
i kapary. 
Kapary zmiękły,zalałam małą ilością wina 
i dodałam jeszcze ciut masełka aby się zagęściło!

Dosoliłam i dopieprzyłam.

W między czasie wyjęłam kartofle ,przekroiłam na pół i wsadziłam do piekarnika na 10min. Posypałam je rozmarynem i słodką papryką.

Wyjęłam kartofle,ułożyłam na talerzu.
Zawinęłam kawałki łososia i dodałam warzywa z patelni.

Na sam koniec zrobiłam szybko jajko w koszulce,które pięknie udekorowało całość.

Jak je zrobić?
Pisałam o tym TUTAJ <- kilk 

Mąż powiedział,że jest pyssssszne!
A spróbowałby inaczej :P 








Podobne wpisy

0 komentarze