SPAGHETTI ALLA CARBONARA

by - poniedziałek, marca 11, 2019


SPAGHETTI ALLA CARBONARA


* boczek 
* makaron spaghetti
* 2 jajka
* 2 ząbki czosnku
* posiekana natka pietruszki lub bazylia
* ser parmezanu 
* wino 
* sól / pieprz





Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię 
i podsmażamy, aż się zrumieni. 
W trakcie siekamy cebulę. 
Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu. 
 Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. 
Całość dusimy około 5 minut.
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. 
Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Zalewam odrobiną wina. 
Przypraw solą i pieprzem . Poczekaj aż sos zgęstnieje. 
Zdejmij patelnię z ognia.
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Posyp posiekaną natką pietruszki lub ozdób bazylią.

Podobne wpisy

0 komentarze